How To Create Your Own Skincare Routine

How To Create Your Own Skincare Routine | Okay, dalam blogpost semalam saya ada berkongsi tentang skincare routine saya sendiri iaitu apa yang saya tempek kat muka setiap hari. Sebenarnya benda ni sangat simple. Anda nak buat itu dulu baru buat ini, anda nak pakai ini dulu baru pakai itu, terpulang kepada anda. Tapi bagi saya sendiri, saya lebih selesa kalau ada protokol yang boleh saya ikut supaya saya tahu tentang apa yang saya akan lakukan seterusnya dan seterusnya. 

Skincare routine kita boleh kategorikan kepada dua jenis. Pertama, basic. Kedua, advance. Kalau basic, anda hanya pakai produk-produk yang asas sahaja iaitu cleanser, toner dan moisturiser. Cukup. Tapi pastikan cleanser, toner dan moisturiser yang kita gunakan benar-benar sesuai dengan kulit wajah anda. Contohlah, cleanser. Kalau kulit anda jenis yang kering, jangan gatal tangan nak pakai cleanser jenis sabun. Nanti jadi makin kering. Kalau kulit berminyak, anda digalakkan guna cleanser yang ada charcoal. Routine ini sesuai untuk orang yang sedang memulihkan kulitnya. Macam saye. Ihik-ihik.

Kalau advance, anda boleh gunakan pelbagai produk bergantung kepada kemampuan dan kesesuaian produk tu dengan kulit. For advance type of routine, saya suggest anda pakai cleanser, scrub, mask, toner, serum dan moisturiser. Scrub tak payahlah anda pakai hari-hari. Sekali or dua kali seminggu sudahlah. Takut kulit luka. Kalau saya, memang saya tak guna. Mask ada banyak jenis. Tapi saya tak minat pakai mask. Makin menjadi jerawat saya. Kalau tak ada serum, boleh pakai Bio oil. Digalakkan dipakai semasa anda sedang memerap kat rumah. Yang kulit jenis berminyak tidak digalakkan pakai.

Apa-apa jak produk yang anda gunakan atau jenis routine yang anda amalkan. Pastikan sesuai dengan kulit anda. Kalau sayalah, nak cuba produk baru. Saya akan check segala cacat cela di muka. Berapa ketul jerawat dan sebagainya. Then baru saya pakai. Kalau saya rasakan semakin bertambah. Ke tong sampahlah destinasinya. Sama jugak dengan body care. Macam losyen, kalau baunya tajam sangat memang saya tak akan pakai lagi. Semasa mengandung dengan selepas mengandung memang saya amat sensitif dengan bau-bauan sebab tu kebanyakan produk yang saya pakai odorless.

2 comments:

CikLily Putih said...

betul tuhh..
yang tak sesuai campakkan sajer ke tong sampah

Mommy Muhaimin said...

@CikLily Putih Itulah. Kalau nak dibagi dengan orang, takut kulit orang pulak yang rosak kan.