KMovie Review : The Flu (Gamgi)

KMovie Review : The Flu (Gamgi)


Pengarah
Kim Sung Su

Pelakon
Jang Hyuk sebagai Kang Ji Goo
Song Ae sebagai Kim In Hae
Park Min Ha sebagai Kim Mi Reu
Lee Hee Joon sebagai Byung Ki

Start minggu ni saya akan review drama-drama atau movie-movie Korea yang saya selesai tengok. Jangan terkejut. Saya memang minat drama Korea. Masa saya jadi writer blog Angel Love Soldier dulu banyak drama yang saya review. Contoh macam City Hunter, Fated To Love You, Arang and the Magistrate, Its Okay Its Love dan lain-lain. Muzik Korea pun saya minat. Tapi certain kumpulan jerlah. Macam Big Bang, 2NE1, 4Minute. Yang lain suam-suam kuku jer. Ada jugak kumpulan yang saya tak suka lagi-lagi boy group tapi mengedik kalah perempuan. Ha, yang tu saya tak suka. Lari dari fitrah alam.

The Flu bermula apabila sekumpulan imigran daripada Filipina ingin masuk ke Korea. Masalahnya mereka membawa virus yang berbahaya. Sampai di Korea tinggal seorang sahaja yang berjaya hidup. Imigran yang hidup tu dijumpai oleh Byung Ki dan adiknya. Mereka berdua kira macam ahli sindiket penyeludupan manusialah. Bila tengok seorang jer hidup, mereka pun menyoal siasat imigran tu at the same time membelasahnya secukup rasa. Tetapi, imigran tu berjaya melarikan diri.

Kemudian terus kepada scene bagaimana Kang Ji Goo bertemu dengan Kim In Hae dan Kim Mi Reu. Ji Goo ni firefighter. Dia bertemu dengan In Hae, seorang doktor semasa menyelamatkannya daripada terjatuh ke dalam lubang. Malangnya, handbag In Hae yang mengandungi dokumen pentingnya terjatuh sekali ke dalam lubang. Jadi dia mintaklah tolong Ji Goo untuk ambikkan handbag dia tu. Masa nak pulangkan tulah Ji Goo bertemu dengan Mi Reu yakni anak kepada si In Hae.

Adik Byung Ki telah dibawa ke hospital gara-gara muntah darah. In Hae mensyaki adik Byung Ki dijangkiti virus berbahaya. Jadi, In Hae bertanya kepada Byung Ki tentang keberadaan kontena yang mengandungi mayat imigran atau keberadaan imigran yang hidup. Byung Ki tidak menjawab sebaliknya dia membuat kekacauan. Lepas tu makin ramai dan ramai yang masuk ke hospital. Suasana semakin huru hara sampaikan Perdana Menteri Korea terpaksa menutup bandar Bundang.

Akhirnya, imigran yang hidup telahpun ditemui manakala In Hae berjaya menghasilkan penawar bagi virus tersebut. Pada masa yang sama, rancangan kuarantin tetap berjalan yang mana penduduk yang tidak dijangkiti dikumpul di suatu tempat manakala penduduk yang telah dijangkiti virus dibungkus lalu dibakar. Apabila mereka mendapat tahu mengenai perkara tersebut, mereka berasa sangat marah lalu merusuh dan mengancam untuk menyebarkan virus tersebut ke bandar Seoul.

Kemuncaknya apabila Mi Reu dijangkiti virus. In Hae menggunakan penawar yang dicampurkan dengan antibodi daripada darah imigran untuk merawat Mi Reu. Malangnya, pihak kerajaan tetap ingin menghapuskan Mi Reu bagi mengelakkan sebarang risiko jangkitan. Namun begitu, Ji Goo yang kebetulan berada di tempat tersebut sempat menyelamatkan Mi Reu daripada dibungkus dan dibakar. Selepas itu, Ji Goo mencari jalan keluar bagi mempertemukan In Hae dengan Mi Rae.

Byung Ki terserempak dengan imigran tersebut. Oleh kerana ingin membalas dendam, dia telah menikam imigran tersebut berkali-kali dan akhirnya dia terpaksa ditembak oleh pihak berkuasa. Imigran tersebut meninggal dunia akibat kecederaan yang parah. Pada masa yang sama Ji Goo dapat menghubungi In Hae dan memaklumkan kepada In Hae bahawa Mi Rae memberi respon positif terhadap antibodi yang disuntik. In Hae memaklumkan berita tersebut kepada presiden Korea.

Pada mulanya, banyak pihak yang berasa ragu untuk menyelamatkan Mi Rae kerana bimbang ancaman penularan virus lebih teruk. Last-last Presiden Korea sendiri yang bertegas untuk menyelamatkan Mi Rae dengan kuasa vetonya sebagai usaha terakhir bagi menyelamatkan nyawa semua rakyatnya. Mi Rae pun dibawa ke pusat penyelidikan. Penawar sebenar akhirnya dihasilkan. Last-last, In Hae dan Ji Goo pun bercinta (ni saya teka-teka jer sebab saya tak tengok sampai habis).

Saya bagi...

5 comments:

Farhana Jafri said...

macam best je! Nak download la drama ni. Anyway, salam perkenalan :)

ejulz said...

mcm best cite ni.. hehe

ejulz said...

Jemput singgah tgk entry terkini k.. :)
1. Minyak Angin Aromaterapi FRESH CARE
2. Giveaway RM400 by AsyaAmin
3. Saya Bukan Robot / I'm Not A Robot
4. Segmen: Blogwalking By YangBaik

Fatin Days said...

Yay. Ade drama korea baru! :D

http://www.fatindays.com

AMER JAYA said...

dah tengok cita ni. memang sedihhh sangat-2. sweet pulak dorang berdua tu last2 jadi couple :D